Lider du av Raynauds sjukdom?

Raynauds sjukdom är en mycket obehaglig sjukdom då man kan få mycket kalla och domnade fingrar eller tår. Besvären kan utlösas av plötslig förkylning, stress, känslor eller användning av vissa läkemedel som betablockerare. kroppen reagerar på dessa förändringar, begränsar små artärer tillfälligt och minskar blodtillförseln till fötterNA. kapillärerna finns bland annat i fingrar och tår. 

När besvären uppträder ändrar tår och fingrar färg, först från vitt, sedan till blått, sedan till rött eller lila.

Osäker på om du har Raynauds syndrom? Gör då ett Raynaud självtest. Även om sjukdomen inte är farlig är det bra att uppsöka läkare för att utesluta om du lider av en underliggande sjukdom. 

Tips för kalla händer och fötter

Låter som en självklarhet, men det bästa du kan göra om du har Raynauds syndrom är att hålla händer och fötter varma. Även när det inte är så kallt. Att röra vid kalla ytor kan utlösa en attack, så att använda uppvärmda handskar (även inomhus) kan var till stor hjälp. 

Man kan också försöka undersöka vilka situationer som utlöser attackerna. Är det stress eller ångest? Försök att undvika sådana situationer om möjligt. Uppstår besvären vid vissa uppgifter under arbetet? Prata med din arbetsgivare om vilka förändringar och justeringar som är möjliga. 

Vissa läkemedel kan förvärra kalla händer och fötter. Ett exempel är betablockerare, ett läkemedel mot högt blodtryck. Informera alltid din läkare om att du lider av Raynauds syndrom. 

Tip vid Raynauds syndroom:

  • Klä dig alltid varmt, gärna i lager så att du enkelt kan ta på eller ta av ett lager. Även när det är varmt ute. 
  • Tänk också på kläder med värmefunktion, som en uppvärmd bodywarmer, uppvärmd jacka eller byxa med värmefuntion.
  • Använd handskar eller se till att du har dem med dig. Inte bara utomhus, du kan också använda tunna handskar inomhus. Handskar med silvertråd är välkända, men uppvärmda handskar med batterier kan vara mer effektiva. 
  • Köp ett par yllestrumpor eller investera i ett par eluppvärmda strumpor.
  • Sluta röka, rökning är inte bra för blodkärlen.
  • Försök att röra på dig ofta under dagen.
  • Undvik stress och ångest.
  • Har du minst två attacker om dagen med vita fingrar och/eller tår? Prata med din läkare om läkemedlet Nifedipine kan vara något för dig.

Vilka handskar ska jag köpa?

Handskar med silvertråd kan hjälp vissa personer men tyvärr inte alla. En bra lösning är att använda uppvärmda handskar. Så som våra HeatPerformance Ultra thin tunna handskar med värmefunktion. Dessa handskar värmer upp till 50 °C värme inom 30 sekunder.

Materialet är tillräckligt tunt för att handsken inte ska begränsa dig i dina aktiviteter hemma eller på arbetet, du kan lyfta och få grepp om det mesta med dessa handskar. Värmeledarna sitter ovanpå handen och på toppen av fingrarna, så att du kan hantera allt utan att oroa dig för att skada någonting. Och också mycket praktiskt; batteriet sitter aldrig i vägen då det är väldigt litet.

Tummen och pekfingrarna är försedda med ett speciellt pekskärmstyg, så att du kan behålla handskarna på med telefonen.

Handskarna är så tunna att de passar under dina vanliga handskar, så de skyddar dig också utomhus när det är kallt.

Handla våra tunna HeatPerformance® THIN handskar här

Vilka strumpor eller inläggssulor är bäst?

Vi har en fin kollektion med uppvärmda strumpor och inläggssulor med värmefunktion för härligt varma fötter. 

Välj det som passar dig bäst, beroende på dina behov. Egenskaperna för de olika strumporna och inlägssulorna anges i en tabell i avsnittet Hur fungerar våra uppvärmda produkter? Vi har till exempel inläggssulor i olika tjocklekar som var och en avger sin egen kraftfulla värme, strumpor i olika tjocklekar, med eller utan fjärrkontroll. Priset är också något att överväga, eluppvärmda strumpor och inläggssulor är inte billiga. Men för många människor väl värt investeringen.