Kalla fötter

Det är inte ens vinter och du fryser redan om fötterna. Känner du igen dig? Kanske ingen tröst, men du är inte ensam om detta. Forskning visar att minst 30 % av kvinnorna regelbundet lider av detta, jämfört med 6 – 7 % av männen.

Kalla fötter är oftast en ofarlig åkomma. Men därför inte ett stort besvär. Under dagen känner du dig inte helt hundra procent. Du jobbar lugnt och koncentrerat vid skrivbordet, kopplar av med en cykeltur eller tar en sväng med bilen, njuter av en bra bok i soffan. Säg farväl till “Lugnt, avkopplande och njuta”. Och låt oss istället titta på de faktorer som bidrar till glädje och lycka i alla dagliga aktiviteter. Det är inte bara under dag som du kan lida av kalla fötter, det kan också vara att somna när du fryser om fötterna.

Och när du väl har kalla fötter sprider sig kylan ofta till resten av kroppen. När du börjat frysa är det inte lätt att bli varm igen. Så det är hög tid att värma upp dina iskalla fötter!

Innan vi går vidare till tipsen, låt oss titta närmare på hur man får kalla fötter och vad det beror på. Viktigt att förstå, för om du lyckas ta itu med orsaken har du omedelbart en lösning på dina symtom.

Hur uppstår kalla fötter?

Vid 30 °C fryser man inte om fötterna. Orsaken är därför en kall omgivningstemperatur och därmed en sjunkande kroppstemperatur. När kroppstemperaturen sjunker dras blodkärlen i huden ihop för att förlora så lite värme som möjligt och därmed hålla viktiga organ som hjärta, lungor och njurar varma. Hos vissa personer dras dock blodkärlen ihop så starkt så att blodgenomströmningen till armar och ben avtar och framförallt till fingrar och tår blir cirkulationen då dålig .

Har du kalla händer eller fötter? Då har du ofta också lite kallare armar och ben men magen och ryggen förblir dock varm. Bra att din kropp tar hand om det som är viktigast först. Men det är inte alltid bekvämt.

Det börjar alltså med omgevingstemperaturen. Forskning visar att den bästa arbetstemperaturen för kvinnor ligger mellan 24 °C – 25 °C, jämfört med 21,5 °C – 22,5 ° C för män. Inte konstigt att vi ofta fryser. Men varför är det så stor skillnad mellan könen?

Kalla fötter i sängen

Varför kvinnor lider av kalla fötter oftare än män

Alltid kalla fötter? Då är du förmodligen kvinna. Jämfört med män är kvinnor bättre på att transportera blod till sina vitala organ, men får mindre blod till kroppens ändar, till exempel fingrar, tår, men också nästoppen. Hur kommer det sig?

Fett håller dig varm: fabel eller fakta?

Kvinnor har i allmänhet en större procent kroppsfett än män och forskning visar att smalare kvinnor fryser mer än personer med högt BMI. Det verkar ju inte så konstigt, så många tror att fettprocenten spelar en stor roll vid kyla. Det sitter dock väldigt lite fett på dina fingrar och tår. Så hur kommer det sig då? Spelar fett en så stor roll som du kanske tror och är det verkligen klokt att plundra köksskåpet för att hålla fötterna varma?

Tyvärr så är detta ingen lösning. Den enda värmen det ger dig är att du går til kylskåpet. Det är inte fettprocenten utan vår muskelmassa som fungerar som värmecentral. Musklerna bränner socker och fett hela dagen och avger värme. Kvinnor har generellt mindre muskelmassa än män och har därför en nackdel när det gäller att underhålla sin inre termostat. Ett fettlager har ett visst isoleringsvärde, men ditt kroppsfett är främst runt dina organ och inte på dina händer och fötter.

Och så finns det en annan anledning till att det är kvinnorna som värmer upp sina kalla fötter i sängen på mannens varma ben och inte tvärtom. Det beroer på våra hormoner. Det kvinnliga hormonet östrogen styr de ytlig tunna blodkärlen, även kallade kapillärer. Under menstruationscykeln förändras hormonnivån. Höga östrogennivåer gör kapillärerna känsligare för temperatur. En liten tröst: Efter klimakteriet gör kroppen cirka 60 % mindre östrogen och avtar känligheten för kyla.

Kalla fötter i sängen

Vad är orsaken till kalla fötter?

Vi har redan konstaterat att hormonbalans och muskelmassa har ett viktigt inflytande på kroppstemperaturen. Ändå är det bra att se om det finns andra orsaker, så att du kan hantera lösningen på dina problem på ett lämpligt sätt.

FLAMMERSYNDROM

Aldrig hört talas om det? Det kan stämma. Det är en relativt nyligen definierad åkomma som främst drabbarsmala, atletiska och ofta högutbildade kvinnor. Det är motsatsen till det metaboliska syndromet. En ökad cirkulationsrespons på stimuli – såsom kyla, känslor, stress, ljud – kan resultera i kalla händer och fötter. Dessa människor är också känsligare för smärta, läkemedel, koffein, ljud och lukt och sover ofta dåligt. Flammersyndrom är inte farligt, men det kan orsaka mycket obehag. Sköt om dig, undvik för mycket stress, välj en tyst sport (som yoga) och överdriv inte konditionsträning. Vill du veta mer om detta? Det finns inte så mycket skrivet om detta syndrom på svenska, men på denna schweiziska webbplats hittar du tydlig information på engelska och tyska: http://www.flammer-syndrome.ch/. Läs även tipsen nederst på sidan för att få bukt med dina kalla fötter.

Lågt blodtryck kan också leda till att du snabbt drabbas av kalla händer och fötter. Hur vet du om du har lågt blodtryck? Du kan enkelt mäta boldtrycket själv med hjälp av en blodtrycksmätare, eller uppsök läkare.

En viktig orsak till lågt blodtryck är när din kropp snabbt förlorar mycket och att vätskebrist uppstår. Så se till att du dricker tillräckligt med vatten under dagen, särskilt under träning. Detta har inte bara en positiv inverkan på ditt blodtryck, även andra organ så som din hud, kommer också att tacka dig för det!

VINTERTÅR

chilblainsOckså känt som perniones. Om du har varit ute i kylan och fötterna börjar klia, bränna och göra ont kan du lida av chilblains. Blodet strömar inte ordentligt in i fötterna och tårna och huden blir röd eller blåröd, varefter den svullnar och blir inflammerad. Detta kan också orsaka blåsor och sår. Tyvärr finns det inte mycket du kan göra åt chilblains, dina besvär kommer att försvinna av sig själva, men tyvärr kan det pågå hela vintern och kan komma tillbaka varje år. Förebyggande är den bästa medicinen, så rör dig mycket och håll fötterna varma och sköna!

SYMPTOM PÅ RAYNAUD

Raynouds sjukdomKallas även Raynauds sjukdom. Eftersom artärerna drar ihop sig för snabbt upphör blodtillförseln till händer och fötter. Tårna eller fingrarna blir först vita, sedan blå och sedan röda. Uppskattningsvis lider hela 15 % av kvinnorna och 1 % av männen i mer eller mindre utsträckning av Raynauds. Denna sjukdom är oftast ofarlig och det bästa tipset är att hålla fötterna så varma som möjligt genom att bära tjocka strumpor och motionera regelbundet.

Läs mer om Raynauds sjukdom här.

KÖLDKÖRTELN

sköldkörtelnHos en del personer fungerar sköldkörteln för långsamt, vilket kallas hypotyreos. Har man dessutom kalla händer och fötter lider också av trötthet, är blek hud, lider av nedstämdhet eller håravfall,då ska du uppsöka läkare och ta reda på om du har brist på sköldkörtelhormon.

VITAMIN- OCH MINERALBRIST

vitaminer

Alltid kalla händer och fötter? Ta reda på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Järn

Järnbrist kan förekomma med en helt vegetarisk kost. Järnhalten hos kvinnor är i genomsnitt lägre än hos män, så särskilt kvinnor ska se till att få i sig tillräckligt med järn. Järnbrist kan leda till blodbrist eftersom mindre hemoglobin då produceras i de röda blodkropparna. Och detta kan leda till kalla händer och fötter men även trötthet, blekhet och yrsel.

Magnesium

Magnesium understöder bland annat energiomsättningen och spelar en viktig roll för att reglera blodtrycket. Magnesiumbrist kan leda till många olika besvär så som kalla händer och fötter, men också spända muskler, håglöshet, irritabilitet, låg libido och migrän. Visste du att magnesium också hjälper till att slappna av i hjärnan och musklerna? Om du funderar på ett magnesiumtillskott är det bäst att ta det två timmar innan du går och lägger dig.

Vitamin B12

Beryktat bland vegetarianer och veganer: vitamin B12 som främst finns i animaliska produkter (kött, fisk, mejeriprodukter). B12 ansvarar för bland annat produktionen av blod och nerver. En begynnande brist kan leda till blekhet, trötthet, lätt yrsel och att lätt frysa. Känner du igen dig? Uppsök då läkare för en blodundersökning.

DIABETIKER

Hos diabetespatienter kan blodkärlen skadas, vilket leder till en nedsatt blodcirkulation. Följd: kalla fötter. Nervskador som orsakas av diabetes kallas neuropati. Detta gör att det känns som att du har kalla fötter, medan de i verkligheten hålls väl vid rätt temperatur av din kropp. I det här fallet rör det sig om en felsignal från hjärnan och det finns tyvärr lite att göra åt det.

Vad kan du göra år kalla fötter?

Och nu trumvirvel… är vi framme till orsaken att du läser den här artikln: en lösning på dina kalla händer och fötter. Och nej, det är inga hushållstips som att knyta om plastpåsar eller tejpa hålen i dina skor. Du har inte gjort besväret att läsa den här artikeln och sedan komma fram till så dåliga tips. Så här kommer de, de allra bästa tipsen som verkligen fungerar:

Fem tips för varma fötter

Tips 1

Att röra på sig mycket är kanske en självklarhet, men inte att i första hand arbeta med din muskelbyggnad. Våra musklerna bränner fett och socker. Ju mer muskelmassa, desto högre förbränning. Och det blir du varm av. Börja med 10 minuters styrketräning om dagen, efter några veckor märker du redan skillnaden.

Tips 2

Ovanstående tips ger inte omedelbar värme. Men ett par strumpor med värmefunktion gör det. Med ett knapptryck har du varma fötter inom 30 sekunder! Och håller dem varma i flera timmar (8 timmar med lägsta inställningen). Perfekt vid stillasittande, under en vinterpromenad eller i sängen. Nu tänker du kanske att vi bara säger: “Kom och köp…” Och det är naturligtvis sant. Men som erfarenhetsexpert på kalla fötter har viutvecklat strumpor som verkligen fungerar, är riktigt sköna och bekväma att ha på sig.

Tips 3

Och visst kan det hända att om du ber en riktigt kallblodig person att “utveckla något för varma fötter” kan han gå överstyr… Hos oss hittar du inte bara uppvärmda strumpor utan även laddningsbara inläggssulor, uppvärmda tofflor och uppvärmda skor. Vi kanske har vi gått till överdrift, men uppvärmning eller förebyggande av kalla fötter bidrar till så mycket glädje och njutning i livet.

Tips 4

Detta tips är så uppenbart, men kan ändå vara värt att tänka på. Det är en vacker höst- eller vårdag, solen skiner på en blå himmel. Du klär dig alldeles för tunt. När kroppen upplever kyla är den första reaktionen att hålla dina vitala organ varma och att minska blodflödet till dina armar och ben (med början i händer och fötter). Mycket praktiskt för kroppen men inte så skönt för dig. Så oavsett hur varmt det än ser ut, ta alltid med dig en extra jacka eller tröja. Och lägg också en halsduk, ett par tjocka strumpor och kanske rent av en uppvärmd kudde i väskan.

Tips 5

Strumpor med silvertråd, sluta röka, ullstrumpor, växelbad, inte sitta med benen i kors… är alla bra tips som hjälper i marginalen. Om du inte har elvärmda strumpor till hands är det enda som hjälper ett varmt bad eller en dusch. Ingen tid? Ett snabbt fotbad är också skönt.

Enligt min mening är ovanstående fem tips de enda tipsen som verkligen fungerar. Tro mig, jag har provat allt. Jag kan alla “tips mot kalla fötter” innan och utan. Uppsök läkare om dina symtom blir värre för att utesluta medicinska orsaker. Men för alla andra precis som jag snabbt blir kall om fötterna och har provat alla välmenade hushållstips från folk som inte ens själva upplever problemet,  har jag sammanställt denna lista, som du förhoppningsvis kan ha glädje av.

.

Jag har konsulterat flera källor för denna artikel. Du kan alltid be mig om ytterligare bakgrundsinformation. – Lobke Buijs