kalla händer

Skruvar du gärna upp temperaturen inomhus? Får du kalla händer vid datorn? Håller du gärna fast en varm kopp te eller kaffe med båda händerna? Det är du inte ensam om. Enligt en undersöknig visar det sig att 31 % av kvinnorna och 6-7% av männen regelbundet lider av kalla händer. 

Hur löser vi detta på snabbast möjliga sätt? Låt oss först förstå osaken till att vi får så kalla händer. Vem vet, kanske du drabbats av ett underliggande tillstånd, så trots allt är förebyggande den bästa medicinen.

Hur uppstår kalla händer?

Kalla händer och fötter beror på dålig blodcirkulation. nedsatt blodcirkulation kan bero på en vaskulär, reumatisk eller sköldkörtelsjukdom, en autoimmunsjukdom eller Raynauds symptom. I de flesta fall är det dock inget fel, och man lider bara av dålig cirkulation eftersom det är kallt. 

När det är kallt är det kroppens första försvar att skydda dina vitala organ som ditt hjärta och lungor och därför hålla dem varma. Tyvärr går detta på bekostnad av blodcirkulationen till resten av kroppen och du känner först av det i fingertoppar och tår. 

Varför fryser jag så lätt?

Som redan nämnts spelar blodcirkulationen en viktig roll. När blodcirkulationen fungerar bra blir händer och fötter inte så kalla. Hur kommder det sig att somliga har en bra blodcirkulation och andra en dålig? I första hand beror det på om du är man eller kvinna. Kvinnor fryser lättare än män.

Varför bråkar män och kvinnor alltid om termostaten? Det finns ett viktigt evolutionärt skäl till detta. Kvinnor är programmerade att uppleva kyla på ett annat sätt och DETTA är anledningen.

Forskning visar att den ideala arbetstemperaturen för kvinnor ligger mellan 24 och 25 grader och för män mellan 21,5 och 22,5 grader. Orsaken till detta är hormonbalans och kroppsbyggnad. Vill du veta hur det ligger till? Kolla då under flikarna här nedan. Här hittar du också andra möjliga orsaker till att man snabbt får kalla händer.

Orsak till kalla händer

HORMONBALANS

östrogen hos kvinnorFör det första har kvinnor en annan hormonbalans än män. Hormonet östrogen gör kapillärerna känsligare för temperatur. Under menstruationscykeln får kvinnor kalla händer snabbare vid vissa tillfällen. Klimakteriet är inte något som kvinnor i allmänhet ser fram emot, men det finns fördelar: efter klimakteriet producerar kroppen cirka 60 % mindre östrogen och avtar känligheten för kyla.

KROPPSBYGGNAD

muskler man och kvinnaMusklerna är de perfekta invändiga värmeelementen. Muskler bränner fett och socker och genererar värme. Ju mer muskler → desto högre förbränning → och mer värme. Män har i allmänhet en fördel i detta avseende då de oftast har större muskelmassa än kvinnor.

Spelar mängden fett också en roll? Man kan tro att fett isolerar och att tjocka personer fryser mindre. Delvis är det sant och ett tunt lager fett hjälper till att behålla din kroppstemperatur. Fett genererar dock ingen värme så det är viktigt att istället öka muskelmassan. Dessutom är sitter det väldigt lite fett på fingrar och tår.

MOTION

träna på gymDin kropp är skapad för att röra på sig. Numera sitter vi allt oftare stilla bakom våra apparater. Allt fler arbetar framför datorn och kopplar av på en surfplatta, telefon eller tv. På fritiden läser du gärna en bra bok eller hänger med familj och vänner. Inget fel med det, men det gynnar inte din blodcirkulation.

Kanske har du börjat röra dig mindre utan att märka det? I så fall hjälper inte en eller två timmar på gymmet.

Det är viktigt att röra sig ofta under hela dagen. Försök att cykla till jobbet när det är möjligt, ta en promenad, om än bara till vattenkokaren, ta trappan istället för hissen, gör det till en rutin att ta kort sväng under lunchpausen eller efter middagen.

SÖMNBRIST

kvinna med sömnproblemDin kropp svalnar när det är dags att somna. Sover du för lite och känner du dig trött? Då fryser du också oftare. Varför blir man kall när man är trött?

Det är ett fiffigt trick som din kropp hittat på. Din kropp talar om för dig sedan att det är dags att hitta en varm plats att vila på. En varm sovplats viktig för att värmen på insidan försöker hitta en väg ut när du sover. Värmen släpps ut genom huden. Blodcirkulationen i huden ökar avsevärt när du sover. Om du sover i en kall omgivning kan din kropp bli för kall. Att sova under ett varmt täcke i en sval omgivning med frisk luft är bäst.

Sover du dåligt? Kolla in tipsen här nedan för att förbättra din nattsömn, en utvilad kropp håller värm om händer och fötter:

 • Det är nästa omöjligt att somna med kalla händer och fötter, ta ett varmt bad innan du går och lägger dig, ta en varmvattenflaska med dig i sängen eller använd strumpor eller filt med värmefunktion.   
 • Ta en magnesiumtablett två timmar innan du går och lägger sig, vid stress och överbelastning kan detta vara till stor hjälp.
 • Ta regelbundet korta pauser under dagen.
 • Använd en behavglig sovmask. Detta stänger inte bara ut ljuset, men ett försiktigt tryck på ögonen kan kännas behagligt.
 • Använd öronproppar, t.ex. mjuka bolullstussar.
 • Sover ni i en säng? Använd då ett eget täcke så att du inte störs av att din partner vänder på sig.
 • Läs en avkopplande bok och fantisera hur den fortsätter när du vill somna. Så blir det lättare att somna.
 • Gör avslappningsövningar före sänggående, kroppen blir lugnare efter lite streching.
 • Lyssna på en meditation eller skön musik. Du hittar detta på Youtube.

sömntips

RAYNAUDS FENOMEN

symptom på RaynaudEtt vanligt symptom på Raynauds fenomen är kalla händer och fötter. Till följd av plötslig sammandragning av dina blodkärl (provocerad av kyla, stress eller vissa känslor) minskar blodcirkulationen i din kropp.

Händer och fötter sitter ytterst i cirkulationssystemet, så kroppen har mest problem med att pumpa blodet hela vägen till fingrar och tår.  

Vid Raynauds sjukdom blir dina fingrar och tår först vita, sedan blå och sedan lila eller röda. Du kan göra Raynauds självtest för att kontrollera om du har denna sjukdom.

KÖLDKÖRTELN

sköldkörtelnDe vanligaste symptomen på en underaktiv sköldkörtel är blodtrycksproblem. På grund av minskad blodcirkulation får du snabbt kalla händer. Orsaken kan vara ärftlig, men stress, bantningskurer eller vitaminbrist och mineralbrist kan också spela in.

Har du förutom kalla händer och fötter även spröda naglar, torr hud, (lätt) depressivt humör, ledvärk, svårt att sova och tappat förmågan at tänka och agera snabbt? Då ska du kontakta din läkare.

JÄRNBRIST

järnrik kostJärn säkerställer produktionen av hemoglobin, vilket är ett ämne som behövs för produktionen av röda blodkroppar. Röda blodkroppar är viktiga eftersom de transporterar syret i blodet. Brist på röda blodkroppar kan ge flera olika hälsoproblem. Det viktigaste är trötthet, men du kan också se blek ut, drabbas av andfåddhet, hjärtklappning och kalla händer och fötter.

Var femte kvinna som har menstruerar lider av blodbrist. Tänk på din kost! Järn finns i kött, fisk och gröna grönsaker, vegetarianer och veganer ska vara särskilt uppmärksamma på sitt intag av järn. Ät gärna baljväxter, nötter, äppelsirap och grönsaker som spenat, grönkål, rödbetor, sparris, broccoli och ruccola. C-vitamin förbättrar upptaget av järn, kalcium inhiberar upptaget av järn. Lite frukt i samband med måltiden är därför en god idé.

B12-brist

vitaminer

Vitamine B12 bidrar också till produktionen av röda blodkroppar. Brist på B12 kan leda till alla slags irriterande besvär, såsom allmän trötthet, balansproblem, koncentrationsproblem, stickningar och ibland också kalla händer och fötter.

Vitamine B12 finns främst i animaliska produkter. Det vill säga kött, fisk, ägg, ost och mjölk. B12 finns också i torkad tång och alger, men denna variant tas inte så lätt upp av kroppen.

För vegetarianer och veganer kan det vara nödvändigt att ta extra B12.

Hur man löser kalla händer

Vi lever med dig, det är inte roligt att alltid ha kalla händer. Därför har vi gjort en lista över de allra bästa lösningarna och tipsen för dig. Redo? Då kör vi:

De fem bästa tipsen för varma händer

1. Rör på dig!

Bara för att det är enkelt är det inte alltid lätt, med i det här fallet är det så. Din kropp är gjord för att röra på sig och all rörelse räknas. Hur länge sitter du vid skrivbordet? Stå upp regelbundet och gå eller gör några övningar, det är också ett bra sätt att rensa huvudet på.

2. Träna dina muskler

Och om du börjar träna mer, så slår du två flugor i en smäll: du blir varm och je mer muskelmassa desto större förbränning (och värme) sker i din kropp, även i vila.

3. Investera i ett par handskar med värmefunktion

De flesta tipsen för varma händer fungerar inte direkt. Men detta gör det. Förr direkt varma händer hjälper alltid ett par handskar med värmefunktion. Tryck på knappen och inom 30 sekunder får du behagligt varma händer. Vill du läsa mer? Mer finns att läsa under den här listan.

4. Se över ditt kostintag

Se till att du får i dig tillräckligt med järn och B12. Dessa ämnen säkerställer produktionen av röda blodkroppar och är därför mycket viktiga för syretransporten i ditt blod. Och i slutändan för varma händer och fötter.

5. Sov mycket och gott…

En utvilad kropp är varmare, så se till att lägga dig i tid och ta på dig ett par strumpor med värmefunktion, en god natts sömn gör underverk! Vill du veta mer? Läs mer om förhållandet mellan att frysa och att vara trött i denna bloggartikel.

Elektriska handskar

Aldrig hört talas om det? Det kan stämma eftersom den här produkten inte har funnits så länge. Genom förbättrad teknik  är det nu möjligt att tillverka smidiga, tunna värmeledarei handskarna som ger en kraftfull värme med ett mycket litet batteri.

Så de är fantastiskt bekväma och mycket enkla att använda. Tryck på knappen och inom 30 sekunder är handskarna uppvärmda. Värmeledarna sitter på fingrarna och ovansidan av handen.

Så du kan göra nästan allt med handskarna på utan att oroa dig för att de skadas.

Är uppvärmda handskar endast för skidåkare? Nej, absolut inte. I vårt sortiment finner duspeciella tunna handskar som kan användas såväl inom- som utomhus. Ta på dem när du tittar på din favoritserie, när du plackar undan saker eller vid en promenad. Dessa tunna handskar kan också användas som underhandske under dina vanliga handskar elelr vantar.

Uppvärmda handskar för inomhusbruk HeatPerformance® INDOOR

kr1.795,00

Ultratunna HeatPerformance®-handskar för inomhusbruk, i ett bekvämt mjukt och elastiskt tyg.

 • Det innebär avslappnad njutning med varma händer under en kväll i soffan.
 • Eller bär dem under din välförtjänta rast, som du nu kommer att ta utomhus. I trädgården eller på balkongen kan du njuta av vår- eller höstsolen utan kalla händer.
 • Du kan också använda dessa tunna handskar som uppvärmda underhandskar under dina egna handskar.
 • Det tunna tyget gör det möjligt för dina fingrar att röra sig lätt och begränsar dig inte.
 • Eftersom värmeledarna finns på utsidan kan du använda handskarna för att ta tag i och lyfta vad som helst utan att behöva oroa dig för att skada handsken.

Har du några tvivel? Lägg till i jämförelse

Artikelnr: GLOVE-HP-INDOOR Kategori: Etikett:
Läs mer

HeatPerformance® THIN underhandskar med värmefunktion

kr1.436,00

Mångsidiga HeatPerformance® underhandskar i ett komfortabelt mjukt och smidigt material.

 • Använd dessa underhandskar med värmefunktion under dina vanliga skid- eller mc-handskar.
 • Inte tillräckligt kallt ute för tjocka vadderade handskar? Använd dem som en vanlig tunn handske.
 • Kan även användas inomhus till exempel av personer med Raynauds sjukdom.
 • Det tunna tyget gör det möjligt för dina fingrar att röra sig lätt och begränsar dig inte.

Har du några tvivel? Lägg till i jämförelse

Artikelnr: HSHP-THIN Kategori: Etiketter: , , ,
Läs mer

HeatPerformance® ALLROUND cykelhandskar med värmefunktion

kr1.795,00

Cykla på hösten, på vintern, njut av våren utan kalla händer? Då vill du inte ha några klumpiga vantar på dig. Därför har vi tagit fram dessa mångsidiga, flexibla handskar med mycket grepp och tunt batteri. Tryck på knappen och inom 30 sekunder känner du värmen sprida sig runt fingrar och hand, upp till 65 ºC med den högsta inställningen.

 • Tillverkade i en blandning av TPU och neopren; skyddar optimalt mot kyla, vind och fukt.
 • Om du fortfarande vill använda dem i riktigt kallt väder så har du dem under dina vanliga vinterhandskar.
 • Också mycket praktiskt: ​​toppen av tummen och pekfingret har ett ledande pekskärmstyg, så du kan enkelt använda din telefon med handskarna på!

Har du några tvivel? Lägg till i jämförelse

Artikelnr: HSHP-INDOOR Kategori: Etiketter: , , ,
Läs mer

Vi har utvecklat något tjockare handskar för cyklister, scooterförare, mountainbikecyklister, golfare, ryttare, vandrare och fiskare.

HeatPerformance® NATURE cognac ridhandskar med värmefunktion

kr1.995,00

Lyxiga HeatPerformance® handskar i snygg cognac. Med dessa uppvärmda handskar har du inte bara fantastiskt varma händer, men du har också bra grepp, rörelsefrihet och ett par snygga handskar att komplettera din outfit med. Funktion och stil. : )

 • I smidigt och hållbart getskinn.
 • Med en knapptryckning kan du njuta av välgörande värme runt fingrarna och handryggen inom 30 sekunder, upp till 65ºC i den högsta inställningen.
 • För en vinterpromenad längs stranden eller i skogen och perfekt som ridhandske.

Har du några tvivel? Lägg till i jämförelse

Artikelnr: HSHP-NATURE-01CON Kategori: Etiketter: , , ,
Läs mer

Och för de mest extrema väderförhållandena eller för mc-förare, väljer du vår HeatPerformance PRO handske, den tjockaste handsken som håller dig varm även vid -25 grader.

Vill du veta mer om våra uppvärmda handskar? På den här sidan hittar du ett översiktsdiagram över egenskaperna per handske: egenskaperna hos våra uppvärmda handskar.