Finns det ett samband mellan trötthet och kyla?

Kanske är du bara en av de många som lätt blir förkylda. Det finns inget att oroa sig för. Allt du kan göra är att fortsätta äta hälsosamt, motionera mycket, vila tillräckligt och framför allt klä dig varmt. Men är du också ofta trött? Läs då snabbt vidare och ta reda på vad du kan göra åt saken.

Kall och trött, trött och kall

Blir du trött av att frysa eller blir du kall av att vara trött? Det rätta svaret är: båda! Den ena åtföljs ofta av den andra. Som sol med värme och snö med kyla.

Kvinna med sömnbrist

Din kropp är skapad för att överleva; din lilla fabrik försöker faktiskt skydda dig från kyla och försöka få dig att sova i tid. Trevligt för din kropp, men du väntar inte på de obehagliga konsekvenserna. Genom att förstå hur din kropp fungerar kan du bättre ge den vad den behöver. Lyssna på din kropp och dina krämpor kommer att försvinna som kall snö under solen:

Blir kall från trötthet

Du har sovit dåligt och nästa dag fryser du lätt. Känner du igen dig? Grattis, då fungerar din kropp helt korrekt. Det finns två anledningar till detta:

.

1. Det är ett trick från din kropp för att hjälpa dig att hitta en varmare plats. Det får dig att dra dig tillbaka och ta en tupplur.

Din kropp tar inte hänsyn till ditt dagliga schema, utan vill skydda dig och hjälpa dig att få den sömn du behöver. Hur fungerar det egentligen?

När du är trött ökar blodflödet i huden. Detta verkar motsägelsefullt eftersom du faktiskt fryser. Ändå är det sant. Du ser detta till exempel hos barn med röda kinder och öron. Värmen i din kropp skickas ut genom huden, så din hud blir några grader varmare, men din hjärna sänder faktiskt kylsignaler. Varför gör din hjärna detta? Den vill förhindra att din kropp blir hypotermi och det är så här den säger till dig att söka dig till din varma säng.

2. En annan anledning till att du fryser snabbare när du är trött är att din ämnesomsättning fungerar mycket långsammare.

Med en långsam ämnesomsättning förbränns färre kalorier. Ju mindre förbränning som sker, desto mindre värme frigörs. Resultatet blir en kall kropp.

Tips

Gå till sängs i tid, helst vid samma tid varje dag. På så sätt blir din biologiska klocka minst förvirrad och din kropp vet vid vilken tid den behöver producera melatonin för att hjälpa dig att somna bekvämt. Försök också att gå upp ungefär samma tid varje dag. Om din kropp vänjer sig vid en sådan tydlig sömnrytm är det mindre troligt att du ligger vaken på natten.

Tröttnar på kylan

Har du mycket mindre energi på vintern och fryser du snabbare än de flesta i din omgivning? Här är hur det går till och vad du kan göra åt det:

.

1. När det är kallt ute måste kroppen arbeta extra hårt för att hålla temperaturen.

Detta kostar kroppen mycket energi och leder ofta till trötthet. Klä dig därför väl när du går ut eller om du har sänkt värmen en grad. Uppvärmda kläder kan vara en mycket bra idé i detta avseende. Uppvärmda inomhushandskar och uppvärmda strumpor kan också hålla kroppen behagligt varm.

2. När dagarna blir kortare och kallare får du mycket mindre exponering för D-vitamin (som finns i solljus) än på sommaren.

Du föredrar trots allt att stanna inomhus. Och när du går ut föredrar du att täcka alla utsatta delar av din kropp. Med långa byxor, kappa, handskar och hatt. Så en D-vitaminbrist kan lätt byggas upp på vintern. Hur märker du detta? Du blir ofta svag och trött. Dina muskler känns ömma och du saknar energi.

Livsmedel som innehåller mycket D-vitamin är fet fisk och mejeriprodukter. Men om du vill ha det rätt är det klokt att ta extra D-vitamin. Detta gäller i alla fall barn under 4 år, personer med mörk hy, personer som inte får mycket sol, kvinnor över 50 år och män över 70 år.

3. Eftersom du tenderar att vara mindre aktiv på vintern sjunker din energinivå och du känner dig mindre vältränad och därmed tröttare.

Det allmänna rådet är att träna kroppen måttligt till intensivt minst 2,5 timmar i veckan, fördelat på flera dagar. Tänk inte bara på konditionsövningar som löpning, utan även på muskelstärkande övningar för att hålla dig stark och vältränad. Detta kommer inte bara att hålla dig varm utan också göra dig mindre trött.

visste du att...?

I genomsnitt har män naturligt mer muskelmassa än kvinnor. Detta är en av anledningarna till att män är mindre benägna att frysa än kvinnor?

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Jämför
HeatPerformance.se använder sig av cookies för statistik och för att ge dig den bästa upplevelsen.