Finns det ett samband mellan trötthet och kyla?

Kanske är du bara en av de många som lätt blir förkylda. Det finns inget att oroa sig för. Allt du kan göra är att fortsätta äta hälsosamt, motionera mycket, vila tillräckligt och framför allt klä dig varmt. Men är du också ofta trött? Läs då snabbt vidare och ta reda på vad du kan göra åt saken.

Kall och trött, trött och kall

Blir du trött av att frysa eller blir du kall av att vara trött? Det rätta svaret är: båda! Den ena åtföljs ofta av den andra. Som sol med värme och snö med kyla.

Kvinna med sömnbrist

Din kropp är skapad för att överleva; din lilla fabrik försöker faktiskt skydda dig från kyla och försöka få dig att sova i tid. Trevligt för din kropp, men du väntar inte på de obehagliga konsekvenserna. Genom att förstå hur din kropp fungerar kan du bättre ge den vad den behöver. Lyssna på din kropp och dina krämpor kommer att försvinna som kall snö under solen:

Blir kall från trötthet

Du har sovit dåligt och nästa dag fryser du lätt. Känner du igen dig? Grattis, då fungerar din kropp helt korrekt. Det finns två anledningar till detta:

.

1. Det är ett trick av din kropp för att hjälpa dig att hitta en varmare plats. Tillåt dig själv att dra dig tillbaka och ta en tupplur.

Din kropp tar inte hänsyn till ditt dagliga schema, utan vill skydda dig och hjälpa dig att få den sömn du behöver. Hur exakt fungerar det?

När du är trött ökar blodflödet i huden. Detta verkar motsägelsefullt, eftersom du faktiskt huttrar. Ändå är det så. Det ser man till exempel hos barn som har röda kinder och öron. Värmen i kroppen skickas ut genom huden, så huden blir några grader varmare, men hjärnan skickar faktiskt ut köldsignaler. Varför gör hjärnan så här? De vill förhindra att din kropp blir nedkyld och uppmanar dig därför att söka dig till din varma säng.

2. En annan anledning till att du fryser snabbare när du är trött är att din ämnesomsättning fungerar mycket sämre.

Med en långsam ämnesomsättning förbränns färre kalorier. Ju mindre förbränning som sker desto mindre värme avges. Vilket resulterar i en kall kropp.

Tips

Gå till sängs i tid, helst vid samma tid varje dag. På så sätt blir din biologiska klocka minst förvirrad och din kropp vet vid vilken tid den behöver producera melatonin för att hjälpa dig att somna bekvämt. Försök också att gå upp ungefär samma tid varje dag. Om din kropp vänjer sig vid en sådan tydlig sömnrytm är det mindre troligt att du ligger vaken på natten.

Tröttnar på kylan

Har du mycket mindre energi på vintern och fryser du snabbare än de flesta i din omgivning? Här är hur det går till och vad du kan göra åt det:

.

1. När det är kallt ute måste kroppen arbeta extra hårt för att hålla temperaturen.

Detta kostar din kropp mycket energi och leder ofta till trötthet. Klä dig därför ordentligt när du går ut eller om du har skruvat ner värmen en aning. Värmande kläder kan vara en mycket bra idé i det här sammanhanget. Uppvärmda innerhandskar och uppvärmda strumpor kan också hålla din kropp behagligt varm. Vill du veta mer om hur du förebygger kalla fötter? Läs sedan vår artikel Vilka är de bästa varma strumporna mot kalla fötter.

2. När dagarna blir kortare och kallare får du mycket mindre exponering för D-vitamin (som finns i solljus) än på sommaren.

När allt kommer omkring vill du hellre stanna inomhus. Och ànär du går ut föredrar du att täcka varje exponerad del av din kropp. Med långbyxor, jacka, handskar och hatt. Så en D-vitaminbrist är så vanligt förekommande på vintern. Hur märker du detta? Det gör dig ofta svag och trött. Dina muskler känns ömma och du saknar energi.

Livsmedel med hög halt av D-vitamin är fet fisk och mejeriprodukter. Men om du vill få till det ordentligt är det klokt att ta extra D-vitamin. Detta gäller i alla fall barn under 4 år, personer med mörk hudfärg, personer som får lite sol, kvinnor över 50 år och män över 70 år.

3. Eftersom du tenderar att vara mindre aktiv på vintern sjunker din energinivå och du känner dig mindre vältränad och därmed tröttare.

Det allmänna rådet är att träna kroppen måttligt till intensivt i minst 2,5 timmar i veckan, fördelat på flera dagar. Tänk inte bara på konditionsträning som löpning, utan även på muskelstärkande övningar som får dig att känna dig stark och vältränad. Det gör dig inte bara varm, utan också mindre trött.

visste du att...?

I genomsnitt har män naturligt mer muskelmassa än kvinnor. Detta är en av anledningarna till att män är mindre benägna att frysa än kvinnor?

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Jämför