Vilka är de bästa varma strumporna mot kalla fötter?

Att bära ett par varma strumpor hjälper till att förhindra kalla fötter. Men vilka är då de bästa strumporna som håller dina fötter varma? Finns det några strumpor som värmer dina kalla fötter? Och väljer du strumpor av bomull, ull eller polyester?

För att besvara alla dessa frågor ska vi först titta närmare på de typer av material som vanligtvis används för strumpor.

Därefter ger vi dig en kortfattad slutsats.

Vi lägger sedan in typerna av material för varje aktivitet i ett praktiskt diagram.

Vi svarar också på frågan om tjocka strumpor nödvändigtvis är bättre nu. Vad tycker du om det?

Och längst ner i den här artikeln har vi samlat de bästa tipsen för dig för att förhindra kalla fötter. Och håll fötterna varma.

Trevlig läsning!

Materialtyper

En viktig del av varma strumpor är naturligtvis det material de är gjorda av. Varje materialtyp har sina egna egenskaper som kan bidra till en varm strumpa på ett positivt sätt.

Detta beror på att en bra varm strumpa inte bara håller värmen väl utan också är bra på att transportera bort svett.

Genom att klicka på knapparna nedan får du veta mer om egenskaperna hos de vanligaste typerna av material för strumpor.

Slutsats Material

Varje aktivitet sin egen strumpa

Välj de bästa varma strumporna för dina fötter baserat på den aktivitet du ska utföra. Har du en lång arbetsdag framför dig eller ska du träna intensivt?

LISTA DE VIKTIGASTE SLUTSATSERNA:
  • När du sitter stilla under en längre tid

Tillbringar du kvällen i soffan eller har du en arbetsdag framför dig vid skrivbordet? Då är det en bra idé att bära ullstrumpor. Välj t.ex. merino- eller alpackaull. Dessa ullsorter kliar inte och håller värmen runt fötterna på ett bra sätt.

  • På lugna dagar

Precis som ull är akryl också en bra värmeisolator. Akryl, till skillnad från ull, kan inte behålla fukt. Fukt transporterar inte heller akryl på ett bra sätt. Kort sagt håller akrylstrumpor dina fötter varma när du sitter stilla under långa perioder.

  • Under intensiv träning

Vid intensiv träning är ull inte att rekommendera. Detta naturliga material kan inte leda bort svett ordentligt. Bättre att välja strumpor som innehåller Coolmax, bambu eller polyester. Dessa typer av material kan transportera bort fukt.

  • Undvik alltid

Bomullsstrumpor är bäst att lämna åt sidan. Bomull håller inte kvar värmen och kan inte transportera bort svett. Dessutom har bomull den egenskapen att den löddrar snabbt. Så inte ett bra val om du lätt drabbas av kalla fötter!

  • Extra nötningsbeständig

Tillsatsen av polyamid gör strumpan extra slitstark och hållbar. Polyamidstrumpor är också ett bra val om du är benägen att svettas om fötterna. Detta tyg är bra på att transportera bort fukt.

  • För en elastisk strumpa

Tillsatsen av elastan är oumbärlig för att säkerställa att strumpan inte klämmer någonstans och är bekväm att bära. Inte för mycket, eftersom elastan inte har några isolerande eller fukttransporterande egenskaper.

Materialtyper per aktivitet

Vilka strumpor håller fötterna varma bäst? Det beror på vad du planerar att göra. I tabellen nedan kan du se vilka materialtyper som är bäst att välja.

Låg ansträngning

Måttlig ansträngning

Hög ansträngning

Ull

max. 40% 

x

Akryl

max. 40%

x

Coolmax

x

Bambu

x

Polyester

x

Polyamid

x

Elastan

max. 10%

max. 10%

max. 10%

Bomull

x

x

x

Fakta eller fabel

Kalla fötter i sängen

1. Cirkulation

  • Din blodcirkulation hämmas av detta.

Ju mer blodcirkulationen hindras, desto mindre kan det varma blodet nå dina fötter.

Dessutom innehåller dina fötter mestadels små kapillärer. En annan anledning till att ditt blodomlopp har svårt att nå dessa ändar.

2. Luftskikt

  • Otroligt viktigt för varma fötter är att skapa ett luftlager mellan strumpan och skon.

I detta luftskikt kan fukten som har förts bort till utsidan av till exempel bambu eller polyester avdunsta. Om det här luftlagret inte finns där har fukten ingenstans att ta vägen och det blir snabbt kladdigt och därmed kallt runt fötterna.

Slutsats

  • Om du väljer en tjockare strumpa ska du använda den i skor som är en storlek större.

Det är en bra idé att köpa dina vinterkängor, vintervandringskängor eller skidkängor i en storlek större än standard om du planerar att bära tjocka strumpor i dem.

Värmer och förhindrar kalla fötter

När fötterna väl är kalla är det inte lätt att få dem varma. Du kan naturligtvis ta ett varmt fotbad, men…det är bättre att förebygga än att bota. Här kommer de bästa tipsen för att få och hålla varma fötter:

Upptäck våra uppvärmda strumpor

NY
kr1.095,00kr1.495,00
kr1.095,00kr1.495,00
kr1.195,00kr1.595,00
kr1.395,00kr1.795,00

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Jämför