värmekläder med värme - HeatPerformance®

Vad är termokläder och när använder man dem?

Vi får ofta frågor om när man ska använda termokläder. För att svara på den frågan är det bra att veta vad termokläder exakt är, vad dess egenskaper är och vilka olika typer som finns.

Vad är termokläder?

Termokläder är faktiskt inget mer och inget mindre än ett samlingsnamn för kläder som håller din kropp optimalt varm. Materialen är sammansatta på ett sådant sätt att värmen behålls så mycket som möjligt och fukten snabbt avlägsnas.

Man tänker ofta på termiska underkläder, termobyxor, en skjorta eller en väst, men termostrumpor och termiska handskar är också kläder som faller under termen termokläder.

När bär du termokläder?

Du bär termiska kläder under alla kalla förhållanden där din kropp inte kan hålla sig varm nog. Såsom på backarna, på tennisbanan eller medan du springer, mountainbike, vandra eller cykla på kalla dagar.

Den stora fördelen med termokläder är att du inte behöver bära 4 lager kläder ovanpå varandra för att vara varma. Speciellt när du tränar kommer många lager ovanpå varandra bara i vägen. En enda termisk legging och termisk skjorta under dina sportkläder räcker i de flesta situationer för att hålla den tillräckligt varm och så att du kan behålla maximal rörelsefrihet, även under de svala dagarna på hösten och vintern.

Detta är egenskaperna hos termiska kläder

Vi har just nämnt det, men den viktigaste egenskapen för termiska kläder är värmehållande. Under rörelse frigörs kroppsvärme och det är värmeklädernas uppgift att behålla denna värme maximalt.

Den andra funktionen med termokläder är att transportera bort svett och släppa in så lite fukt (regn) som möjligt. Om du svettas i backarna efter dina nedfarter kommer din kropp att svalna snabbare på grund av fukt i huden.

En torr kropp känns inte bara skönare men håller sig också varmare.

En sista men inte minst viktiga egenskapen hos termokläder är att de är bekväma och är söna mot huden, så att dina termoleggings eller termotröja kan bäras under dina vanliga kläder.

De bästa termokläderna, de är gjorda av dessa material

Var noga med materialen när du köper termokläder. Bra termokläder är alltid tillverkade i flera material, såvida det inte är merinoull eller kashmir. Trots ullens utmärkta isolerande och fukttransporterande egenskaper är nackdelen med dessa material att de är dyra. Och trots att merino är en mjuk ulltyp, upplever många att det fortfarande kliar på huden.

Polyester är ett vanligt material för termokläder. En polyesterfiber kan vävas mycket fint, så att den behåller värmen optimalt. Dessutom är polyester en hållbar fiber (i den meningen att den håller länge och tål att tvättas i tvättmaskin). Du bör dock undvika en produkt som helt och hållet består av polyester. Denna syntetfiber kan inte föra bort fukt ordentligt. Kläder i polyester förblir därför fuktiga länge och du blir snabbt kall. Det är därför viktigt att blanda in andra material med bättre fukttransporterande egenskaper. Såsom bomull, merinoull eller CoolMax.

I de flesta fall används även spandex eller elastan i termoplagg, så att tyget har utmärkta stretchegenskaper och att kläderna sitter skönt mot huden och begränsar rörelsefriheten.

Följande termokläder finns

Termokläder kan fördelas i underställ och ytterplagg. Därutöver är det skillnad på kläder med och utan uppvärmningsfunktion.

Tabellen nedan ger dig en snabb överblick:

 

Utan batteri

Med batteri

Underställ

Termounderställ, termosportkläder, strumpor

Uppvärmda termoleggings, uppvärmda termotröjor, uppvärmda strumpor

Ytterplagg

Sporttröja, jacka eller handskar

Uppvärmd jacka, uppvärmd bodywarmer, uppvärmd dunjacka,uppvärmda handskar

Kläder med värmefunktion

Om vanliga termokläder inte är tillräckligt för dig, välj uppvärmda termokläder.

I uppvärmda kläder löper värmeledare genom tyget, som fördelar en behaglig värme på strategiska platser med hjälp av ett litet batteri. Dessa värmeledare är så smidiga och tunna att du inte känner av dem. Värmeledarna drivs av ett kraftfullt, kompakt och uppladdningsbart litiumbatteri.

I vårt sortiment finns en uppvärmd bodywarmer, en uppvärmd jacka och elektriskt uppvärmda underställ. Ett underställ består av en termolegging med värmefunktion och en tröja med värmefunktion. Understället kan också användas som pyjamas.

Har du ofta kalla fötter, kolla då in vårt sortiment eluppvärmda strumpor. Även kalla händer är ett minne blott med våra uppvärmda handskar.

Har du några frågor om våra produkter? Ta då gärna kontakt eller ta en snabb titt på vårt utbud av uppvärmda kläder.

Select a Pickup Point

HeatPerformance.se använder sig av cookies för statistik och för att ge dig den bästa upplevelsen.