Kvinna värmer sina kalla händer över en kopp varmt te

Vem har de kallaste händerna: män eller kvinnor?

Forskare från University of Utah använde värmekameror för att jämföra kroppstemperaturen hos män och kvinnor. Vad hände? Kvinnor har en något varmare överkropp än män, men det är en liten skillnad på 0,2224°.

En större skillnad fanns i händerna. Kvinnors händer är i genomsnitt 1,56 °C kallare än männens. Om du som kvinna säger att du lider av kalla händer så klagar du inte, det är sant!

Vad händer i din kropp? När temperaturen sjunker drar blodkärlen i händer och fötter ihop sig så att mindre blod strömmar till dessa områden. Varför är din kropp inställd så här?

Din kropp är byggd för att överleva. När det blir kallare ute riskerar viktiga organ som hjärta, lungor, mage och inte minst livmodern att kylas ner. För att effektivt hantera det varma blodet drar blodkärlen i kroppens extremiteter (händer, fötter, öron, nästippen) ihop sig så att blodet flyter genom dem i en lägre hastighet. Det är väldigt trevligt att din kropp är inställd på att vara så effektiv, men att du får ta konsekvenserna av det kyliga.

Sammandragning av dessa blodkärl sker naturligt hos både män och kvinnor. Men kvinnor reagerar mycket snabbare på kyla. För forskarna är det fortfarande inte helt klart varför det är så. Det kan ha att göra med skillnader i muskelstruktur, kroppsfett, kroppsstorlek och hormoner.

Ju fler muskler, desto större är förbränningen. Ju mer värme som frigörs, desto mer värme frigörs. Ju mer muskler du har, desto varmare är din inre värmare.

När det gäller kroppsfett fungerar det i båda riktningarna. Å ena sidan kan man hävda att fett håller kroppen varm, och det är verkligen fallet runt de vitala organen i bålen. För fortplantningen är det naturligtvis mycket viktigt att livmodern är väl skyddad. Men för resten av kroppen behöver du inte mycket extra fett för att hålla dig varm. Fett hindrar blodflödet till resten av dina ben. Och kroppsfett finns uppenbarligen inte i tillräcklig mängd runt tårna och händerna. 

Du kanske också tycker att artikeln nedan är intressant:

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Jämför