kalla händer på sommaren

Hjälp, du är k-k-kall, även på sommaren!

Sparvarna faller ner från taket och du går omkring med kalla händer. Inte lika kallt som på vintern, men ändå. Särskilt om du sitter stilla länge och särskilt om du har rört vid ett kallt föremål. Du föredrar att vrida på den varma kranen för att värma fingrarna. Känner du igen dig? Då kan det vara så att du har Raynauds syndrom.

Det är en sjukdom som innebär att kroppen har svårt att hålla blodet i de mindre blodkärlen. I kroppens extremiteter finns de minsta blodkärlen, så tårna, fingrarna, nästippen och öronen är de första ställena som drabbas av kyla.

Har du Raynauds syndrom?

Hur vet man säkert om man har Raynauds syndrom? Om du svarar “ja” på följande frågor kan detta syndrom vara orsaken till att du har kalla händer och ofta också kalla fötter.

 

Kära nån, du har svarat ja tre gånger, ska du vara orolig? Nej, Raynauds syndrom är vanligt hos friska människor. Det är bara ett irriterande symptom som man ofta inte kan göra mycket åt, förutom de vanliga tipsen mot kalla händer och fötter. Som att träna tillräckligt mycket, inte röka, inte sitta med benen i kors, inte ha trånga strumpor och skor, ta ett uppfriskande bad för att hjälpa cirkulationen. Och framför allt kan du hålla händer och fötter varma genom att ta ett bad eller köpa ett par uppvärmda handskar och strumpor.

Om du har svarat nej på någon av frågorna ovan men ändå lider av kalla händer och/eller fötter på sommaren, finns här några andra orsaker (och bra tips!) till kalla händer och fötter.

När behöver jag oroa mig?

Om dina fingrar eller tår går från vita och lila till röda och lila har du en allvarlig variant av symptomet. Även då är det inget fel, men det skulle vara bättre för din egen sinnesfrid att besöka din läkare. Ofta blir fingrarna eller tårna också domnade och då är det inte alls roligt att gå till sitt dagliga arbete och andra aktiviteter.

Kalla händer orsakar
Bild: Raynauds sjukdom gör att dina fingrar blir från vita och blåaktiga till lila och röda. Du behöver inte gå igenom alla steg. Det är också möjligt att fingrarna bara blir blåaktiga.

Det kan också vara så att Raynauds sjukdom är ett symptom på ett underliggande problem. Det är till exempel vanligare hos personer som lider av hjärt- och kärlsjukdomar eller en form av reumatism. Ett besök hos familjeläkaren är alltså inget dåligt.

Vad kan en läkare göra?

Först och främst kan en läkare bedöma om du verkligen har Raynauds sjukdom. Han eller hon gör detta genom att kyla din hand och göra en röntgenbild. Den visar handens fyra artärer och de minsta kapillärerna i fingrets nagelbädd.

För att vara på den säkra sidan beställer läkaren också ett urinprov för att kontrollera din kropps hälsa.

Läkaren kan sedan bedöma om vasodilaterande läkemedel eller salvor är användbara. En operation är endast nödvändig i mycket exceptionella fall. Under operationen stängs den nerv som ansvarar för att dra ihop blodkärlen av. För att veta säkert om en sådan operation är användbar bedömer läkaren nerverna lokalt. Om detta har en positiv effekt, dvs. om blodkärlen inte längre dras ihop, kan man anta att en operation är användbar.

Visste du förresten att kvinnor lider av detta syndrom 8 gånger oftare än män? Det kan du säga till din man när du vill värma upp iskuberna på hans varma ben i sängen. Även på högsommaren. Det är inget konstigt med det, det tillhör bara dig!

Select a Pickup Point

Click outside to hide the comparison bar
Jämför
HeatPerformance.se använder sig av cookies för statistik och för att ge dig den bästa upplevelsen.